Tiago’s liedjes

De eerste pogingen met great aunt Cherry om geluid uit het apparaat te krijgen.
De eerste pogingen met great aunt Cherry om geluid uit het apparaat te krijgen.

Soms zitten de liedjes heel diep verstopt in de hersenpan, soms fluit je ze ineens onder de douche. Soms vervloek je ze, omdat je kop er niet naar staat en soms ontroeren ze je. De liedjes van chu-chu-tv – I hope you like the video! – of simple learning songs, met de soms leuke en soms lelijke video’s. De liedjes van Tiago. De liedjes die hij wil horen als hij rowrow roept, de liedjes die hij op youtube kijkt, als hij op mijn schoot zit achter de iMac, die we voor hem streamen naar de tv of die hij zelf aanzet op zijn muziekstation, zijn plastieken boerderij-apparaat met die ouwe Macdonald en zijn dierendeuntje.

Wij willen ze misschien niet in ons hoofd hebben, ze komen vanzelf wel in ons hoofd. Hij wijst bij binnenkomst op de iPad of de Nexus, of gaat op mijn schoot achter de iMac zitten en voordat je het weet staan de Super Simple Learning songs op. Hij heeft zijn favorieten: natuurlijk rowrowrow your boat, waar het allemaal mee begon, Skidamarink a dink a dink is ook een favoriet, maar I have a pet, waarbij hij vanuit zijn heupen begint te swingen, of I see something yellow yellow yellow, I see something yellow, waarbij het liedje steeds sneller gaat en Tiago wild met zijn hoofd schudt of met zijn benen stompt en ik met hem mee doe, zijn inmiddels ook veel gedraaid. Liedjes die op een gegeven moment steeds sneller gaan hebben zijn voorkeur.

Maar het leukste met Tiago en de muziek is het kleine muziekapparaatje, zijn plastieken boerderij, met als basis Old MacDonald. We hebben het nu meer dan een half jaar in huis – Linda kreeg het mee van een vriendin van Cherry – en in de loop van de tijd is het uitgegroeid tot zijn huidige favoriet. Een handzaam apparaat, met een handvat, met links de boerderij en rechts een boom met een paard en een hond ervoor. In de boom zitten vage vogels. Het is een trouw apparaat dat hij op zijn tafel weet te vinden. De werking heeft hij inmiddels helemaal doorgrond. Zelfs het aan-uitknopje aan de zijkant weet hij te vinden. Eerst kon hij alleen op de boer drukken en dan begon Old MacDonald te spelen. Vanaf het moment dat hij kon staan begon hij te bewegen op de melodie en nu, nu hij 16 maanden is, swingt hij uit de heupen mee. Het geluid van het loeien van de koe ging ook al snel, dat was een eenvoudige druk op de koe. Maar hoe de haan ging kukelen, de hond wafwaf zei  en het paard hinnikte en de vogels mee gingen tweeten met het Old MacDonald-deuntje, dat was ingewikkelder. Voor de haan moest je een raampje opzij schuiven en ook de kop van de hond moest je naar links bewegen om hem te laten blaffen. Op de vogels moest je stevig drukken, steviger dan zijn  kleine handjes konden.

Nu heeft het apparaat geen geheimen meer voor hem. Geroutineerd schuift hij het raampje van de haan naar rechts en drukt hij stevig op de knoppen van de de vogels. Hij kan nu rustig  het apparaat bedienen en bezig zijn met het liedje en de geluiden. En met het swingen op zijn beentjes en zijn vrolijke gezicht erbij. Het is zijn eerste muziekbox, zijn transistor radio, naast zijn andere apparaten, zoals de ouwe mobiele telefoons die we hem toestoppen en waar hij een soort ‘Hallo’ inroept.

Tiago, onze apparatenman, onze knoppenman, maar vooral nu, op dit moment, aan het dansen en swingen bij Old MacDonald en zijn farm. En wij – als hij alweer weg is – zitten ineens met Old McDonald in ons hoofd, of met I have a pet of zingen samen Rowrow in canon.

Mamma Lisa helpt mee met het uitzoeken van alle geluiden.
Mamma Lisa helpt mee met het uitzoeken van alle geluiden.
Ja! Het lukt!!
Ja! Het lukt!!
Het paard is het moeilijkst...
Het paard is het moeilijkst…
Meezingen met Old MacDonald.
Meezingen met Old MacDonald.
Drukken op de koe is nog steeds het makkelijkst.
Drukken op de koe is nog steeds het makkelijkst.
Mijn trouwe Old MacDonald.
Mijn trouwe Old MacDonald-apparaat.

3 thoughts on “Tiago’s liedjes”

 1. Tjee wat een kereltje alweer, zo liefffff met die mooie kijkers!
  Arjan en Coen speelde ook altyd met de boerderij…ik denk de eerste versie want die maakte nog
  Geluidjes die veroorzaakt werden doordat de beesten over een raspje gingen als je ze bewoog….
  Vooral Coen keek net als tiago heel geconcentreerd en als het lukte die enorme lach op zijn gezichtje
  Steeds weer……smelt…wat genieten julie toch van je mannetje!

  Liefs Jolanda

 2. Wat een lief jochie en wat zal het heerlijk zijn om naar zijn zingen te luisteren. Het riep veel herinneringen bij me op aan de eerste jaren dat ik op Eva paste. Had ook een boerderij en die heupjes swingden er op los. Laatst zaten we samen te puzzelen . Ze is nu 7. “Zal ik een leuk muziekje opzetten”, vroeg ze. En ja hoor, daar schalde Jacques Brel door de kamer. Eva, met een vergenoegd gezicht: “ik vind deze liedjes zo mooi als ik zit te puzzelen”. Ontroerend en heerlijk om het mee te maken. Voor jullie: genieten, genieten van dit prachtige kleinkind !!!
  liefs,
  Marie-Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *