Silver Efex Pro 2 experimenten

Ooit, lang geleden fotografeerde ik bijna alleen in zwartwit. Op negatieffilm, want die kon ik zelf ontwikkelen en afdrukken. Ondanks dat de wereld in kleur was, was wat je in de donkere kamer afdrukte zwartwit. Niemand vertelde je dat ‘ je in zwartwit moest leren kijken’. Je fotografeerde in zwartwit, je dacht vanzelf in zwartwit.
Nu in het digitale tijdperk fotografeer ik bijna uitsluitend in kleur, omdat mijn camera in kleur fotografeert, omdat de wereld in kleur is, tja, zwartwit was een beetje op de achtergrond geraakt. Natuurlijk kun je een foto die je in kleur hebt gemaakt makkelijk omzetten naar zwartwit. In Photoshop of in Lightroom, maar echt naar mijn zin waren de resultaten niet.
Nu heb ik sinds een paar dagen een proefversie van Silver Efex Pro 2 geïnstalleerd en op een of andere manier geeft me dat het gevoel van de donkere kamer. Ik was bijna vergeten hoeveel meer drama een zwartwit foto kan hebben. En de zin in zwartwit fotografie komt ook een beetje door de fototentoonstelling van Vincent Menzel in Rotterdam, die we nog wel moet gaan zien…

2 thoughts on “Silver Efex Pro 2 experimenten”

  1. Ik herken dat ‘drama-effect’ wel, maar ik vraag me af of het ook niet gewoon komt door de nostalgische herinneringen van de oudere generatie onder ons. Zou interessant zijn om eens te onderzoeken in hoeverre beeldbewerkers en makers van na de donkere kamer generatie er ook zo over denken…

  2. Een nieuwe generatie fotografen ontdekt zwartwit. Ik ben niet nostalgisch naar de doka, al helemaal niet naar het uitstippen van stoffige negatieven. Misschien was ik gewoon vergeten hoe mooi zwartwit is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *