Het meest gedraaid in 2011

Er was erg veel mooie nieuwe en oude muziek dit jaar. De nieuwe Spinvis bijvoorbeeld, of de nieuwe cd’s van Wilco, van Gillian Welch, van Tom Waits, van Ryan Adams, Silent Movies van Marc Ribot en dan vergeet ik er vast nog wel een paar te noemen. Naast allemaal nieuws van artiesten die we goed vinden, was er ook ouds van artiesten waarvan we nog niks hadden, of nog niet van hadden gehoord en die we dit jaar ‘ontdekten’. Zo waren er begin dit jaar de Secret Sisters, die we op 31 december 2010 bij Jools Holland zagen. En toen we later dit jaar op de BBC naar de Jackson Brody/Kate Atkinson-serie keken, hoorden we een paar dames mooie liedjes zingen. Met Soundhound hoorden we Kris Delmhorst met Since you went away en Mary Gauthier met Mercy Now. In Portugal kochten we een live cd van Paula Fernandes toen we in een straatje in een stadje liepen en de muziek uit een cd-winkel hoorden schallen en die we in de auto, rijdend door het Iberische Schiereiland, hebben grijsgedraaid.
Als er al een lijstje te maken is van al dat moois, dan is het het lijst van wat ik het meest gedraaid hebt in iTunes. Mrs.Fredlee en ik hebben veel toegevoegd aan onze iTunes Collecties: 1245 liedjes, goed voor 3 dagen, 15 uur en 36 minuten muziek. Wat heb ik het meest gespeeld? Op één staat het nummer Galuppi Baldessare van Kris Delmhorst, 54 keer gespeeld. Die cd van haar – Strange Conversation – staat bijna in zijn geheel bovenaan. Daaronder staan de Secret Sisters met van hun cd als eerste Tenessee Me. Bij de eerste 40 zitten wel een paar cd’s van 2011. De cd van The Majestic Silver Strings – een cd van Buddy Miller met onder andere Marc Ribot, een cd van Wanda Jackson – geproduceerd door Jack White, The Harrow and the Harvest van Gillian Welch. Of het een goede indruk geeft van wat ik dit jaar gespeeld heb, weet ik niet. Wel van wat we nieuw hebben gekocht dit jaar. Het meest gedraaid ooit in mijn iTunes collectie is al tijden Either Way van Wilco.
Het was een pracht muziekjaar, vind ik dan. Wat vind jij? Wat waren jouw favorieten dit jaar, wat was jouw lievelingsmuziek?

2 thoughts on “Het meest gedraaid in 2011”

 1. Okidoki

  Ik heb veel remasters dit jaar toegevoegd aan iTunes zoals de integrale her-uitgave van het werk van Elvis (‘The Complete Elvis Presley Masters’ van eind 2010 al, op 29 cd’s – lol) en oa. ook Jimi Hendrix, The Kinks en Pink Floyd. Je wordt ouder papa!

  Van de dit jaar uitgekomen albums staat Adele op 1 wat betreft het aantal draaiuren; vooral de eerste maanden van het jaar kon ik er geen genoeg van krijgen. De her-ontdekking van het jaar was Radiohead met ‘OK Computer’ een plaat die sinds dit jaar ook in mijn top tien eiland lijstje thuis hoort. Een andere ontdekking was de ‘electronic/chillwave’ muziek van Washed Out, vooral lekker als ik aan het werk ben. Tegenvaller was de plaat van Amy Winehouse, zeker ‘geen back to black’ kwaliteit, maar die stem he? Die raakt mij ondanks de ‘leftover tracks’ toch diep in mijn hart.

  Mijn 10 fav albums lijstje ‘made in 2011’ – met wat gesmokkel want er staan twee remasters op – in willekeurige volgorde:

  Smith Westerns – Dye It Blonde
  Adele – 21
  Kasabian – Velociraptor!
  Oasis – (What’s the Story) Morning Glory? (2011 remaster)
  McCartney – Paul McCartney (2011 remaster)
  Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
  Noel Gallagher – Noel Gallagher’s High Flying Birds
  Washed Out – Within And Without
  Coldplay – Mylo Xyloto
  Arctic Monkeys – Suck It And See

 2. Dit was het Spotify jaar voor mij, behalve nieuwe cd’s van Nick Lowe, Secret Sisters etc. heb ik dit jaar vooral oudere muziek gespeeld.
  Lijstje gemaakt van nummers in 2 versies, waardoor ik weer veel nieuwe oude muziek gevonden heb.
  Esso Trinidad Steel Band; I want you back (kende ik van The Jackson Five). Merle Haggard; Life in Prison (kende ik van The Byrds), Sister Rosetta Tharpe; Didn’t it Rain (kende ik van The Band), James Carr; The dark end of the street (Flying Burrito Brothers e.a.). Ben er wel achter gekomen dat er meer mooie muziek gemaakt is (en nog steeds gemaakt wordt) dan ik ooit zal kunnen beluisteren 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *