Een nieuwe camera: de Fuji X-Pro1

De Corncockle op het balkon, met de 18mm lens in de macro-stand.
1800 gram, bijna twee kilo weegt mijn Nikon D700 met mijn Samyang 35mm erop. Ik houd erg van mijn D700 en ik maak er mooie foto’s mee, maar als ik hem de hele dag meesleep, zoals ik eigenlijk altijd doe, is hij wel erg zwaar. Een paar uur rondlopen met hem in de hand, over mijn schouder of achter in mijn rugzak: dat voel ik en dan word ik een beetje moe van hem.
Toch wil ik altijd een camera bij me hebben, voor je kan niet weten wat voor mooie plaat, vooral ook omdat, als ik hem niet bij me heb, ik altijd wel iets zie dat ik had moeten/willen/zullen fotograferen. Om een lang verhaal kort te maken: het werd tijd voor een andere camera, een lichtere camera. Om erbij te hebben. Om altijd bij me te hebben. Het werkpaard, mijn D700, is nog lang niet uitgeschoten, maar ik heb behoefte aan wat veel lichters met dezelfde kwaliteit als mijn Nikon.
Collega’s riepen: je moet de nieuwe Nikon D800 kopen! Maar daar schiet ik niks mee op: hij is misschien wat lichter dan de D700, maar echt veel scheelt het niet. Daarnaast heeft die camera ook nog eens hele zware bestanden, 32 megapixels, ook te zwaar voor mij.
Ik heb een Fuji X-Pro1 gekocht. 566 gram inclusief de lichtste lens – de 18mm, 28mm effectief – die er nu van Fuji is. Een iets andere lens dan de 35mm die ik bijna altijd op mijn D700 heb zitten, iets meer groothoek en een heel ander soort camera dan ik gewend ben, geen spiegelreflex.
Worden de foto’s anders? We zullen zien. Voorlopig zal ik op het weblog schrijven over mijn ervaringen met die nieuwe camera en de foto’s laten zien natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.