De Fuji X-Pro1 mee naar Marc Ribot

De X-Pro1 met de Kiwi adapter en de Nikor 85mm f1.8.
Afgelopen zaterdag nam ik de Fuji X-Pro1 mee naar een concert in het Bimhuis van Marc Ribot en de Cubanos Postizos, om eens te kijken hoe hij zich daar zou houden. Hij is niet zo snel als de D700, maar de kwaliteit van de hoge ISO is beter, mooier dan van die D700, wat betekent dat ik met weinig licht, kortere sluitertijden kon gebruiken en dus scherpere, minder bewogen foto’s kon maken.
Mrs.Fredlee zit niet graag helemaal vooraan, dus zaten we met onze Duvels vlak voor de P.A., een stuk of vijf rijen van het podium verwijderd, maar een prima plek. Met de 18mm lens van Fuji kon ik sowieso geen close-ups maken en vanaf die plek al helemaal niet, dus had ik mijn trouwe Nikor 85mm, 1.8 lens van mijn Nikon D700 meegenomen, die ik met een KIWI-adapter op de X-Pro1 kon bevestigen. Dat klinkt mooi en handig, maar het betekent bij de Fuji X-Pro1 handmatig scherpstellen, en dan snel schieten voordat het onderwerp waarop je hebt scherpgesteld beweegt en en je scherpstelling niet meer klopt.
Scherpstellen doe je via de electronic view finder van de Fuji, de EVF, de electronische zoeker, en dat kan op twee manieren: gewoon kijken door de elektronische zoeker en draaien aan de lens en dan maar hopen dat je scherp bent, of inzoomen in de electronische zoeker en dan hetzelfde doen, maar dan veel nauwkeuriger omdat je je onderwerp vergroot in beeld hebt.

Marc Ribot en zijn Fender met de Fuji X-Pro1 en de 85mm Nikkor. ISO 6400, 1/125 sec, f2.

De adapter
Ik gebruik de Kiwi Photo Lens Mount Adapter (LMA-NK_FX) (besteld bij Cameranu) en daarop kun je Nikon F lenzen ‘schroeven’. In het Shooting-menu geef je aan wat voor lens je er op hebt gezet, 85 mm in dit geval en zet je geheel onlogisch Shoot without lens aan, want eigenlijk weet de Fuji helemaal niet dat er een lens op zit, omdat er elektronisch niets van de lens aan de camera wordt doorgegeven. Het enig wat de lens doorgeeft is het licht wat er naar binnenvalt als de sluiter open gaat.
De stappen bij het fotograferen zijn als volgt: je zet de lens helemaal open, je zoomt in, in de zoeker, vervolgens stel je scherp, je diafragmeert een beetje en dan druk je snel af in de hoop dat je zelf of het onderwerp niet bewogen heeft. Dat gaat dus minder snel dan met de D700, maar door het veel te doen, ga ik er vanuit dat je dit ook sneller kunt doen.
Bij Marc Ribot en de Cubanos Postizos was het prettig dat de bandleden allemaal zaten en dat ze niet rondliepen met hun instrument, dus met die scherpstelling ging het eigenlijk wel goed. Af en toe zat ik er echt naast, het is met dat handmatige scherpstellen erg geconcentreerd werken en je wilt natuurlijk gewoon ook van de muziek genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *