Bloed, zweet en tranen!!!

Balanimatie.gif
Sinds midden Maart ben ik druk bezig geweest met het illustreren van vier kinderboeken, die allemaal haast hadden en waarbij de laatste vandaag, als uiterste deadline, moest worden ingeleverd.
Het eerste boek dat ik moest illustreren – ik zei ja toen ik al de drie andere boeken had aangenomen – was voor een uitgever waar ik in jaren niet voor had gewerkt, dus dan ga je geen nee zeggen. Ze gaven me minder dan twee weken tijd om vijf kleur illustraties plus omslag te maken. 30 maart waren ze klaar, Phew! precies op tijd en kon ik het – gelukkig digitaal, dat wint tijd – opsturen.


Toen kon ik pas beginnen met de illustraties voor deel 2 en 3, voor een serie van zes boeken, die eind April af moesten zijn. Totaal 60 kleur illustraties plus twee omslagen. Heel erg leuk om te maken, ik geniet ervan maar in je achterhoofd wil je dat ze nog leuker worden dan deel 1 en dat de kinderen, omdat de verhalen een/twee jaar later door gaan, ouder maar toch herkenbaar blijven. Ik had heel veel problemen ineens bij alle omslagen met bobbelende en niet goed opgespannen aquarelpapier, waar ik haast nooit last van hebt, maar nu ineens achter elkaar wel!!! Phew! Phew! Deel 2 eind april op tijd klaar en deel 3 Phew!Phew!!Phew!!!twee weken later en per post opgestuurd. Inmiddels had ik wel voor het vierde boek, voor een gloednieuwe opdrachtgever in België – dus extra spanning – de schetsen af en de definitieve omslag klaar en ook digitaal opgestuurd. Twee weken geleden begon ik aan de 10 maar uiteindelijk 13, definitieve binnen illustraties voor de Belgen in zwart wit/wash en gisteren waren ze allemaal klaar!!!
Phew!Phew!!Phew!!! Phew!!!!Nog voor het digitale opsturen eerst de gescande illustraties door Photoshop halen om een paar onnodige bloemetjes eruit te gummen of wat foute lijntjes weg te werken of een te donkere stenen muur van een Romeinse brug lichter te maken, enzovoort. Dat kan allemaal als je het digitaal opstuurd! Omdat 13 300 dpi gescande illustraties vrij groot zijn om ze in één keer op te sturen heb ik de eerste zes illustraties in een zip bestand gistermiddag al opgestuurd. Ik wilde de laatste zeven vanochtend opsturen. Gisteravond, thuis, had ik de 13 illustraties op mijn iBook screensaver gezet om ze als een dia show rustig te kunnen bekijken…. en ineens!! Wat zie ik?? Een kettingkast van een fiets aan de verkeerde kant getekend!!!! Aan de linker kant inplaats van de rechter kant!!!! Dat kan niet, want bij alle fietsen is de kettingkast aan de rechter kant en niet aan de linker!!! Mr.Fredlee had het brilliante idee om in Photoshop de illustratie om te draaien en dat werkte, maar toch, ik zag duidelijk dat het in spiegelbeeld was en dat bleef ik zien! Maar de kettingkast zat nu wel rechts, zoals het hoort en ik wilde morgenvroeg de laatste zeven illustraties, waar de fiets in zat, op tijd opsturen. Toch in spiegelbeeld leveren en maar hopen dat niemand het ziet????? Nog even kijken! Ojee! Nu staat de fietsbel ook rechts!… Op een andere illustratie staat de fiets bel duidelijk links … dus in spiegelbeeld leveren gaat toch niet door!!!
Vanochtend vroeg fietste ik snel naar de studio en in no time had ik de kettingkast van de fiets met een paar penlijntjes en een washschaduw gecorrigeerd, gescand, in een zip bestand gezet en hup! op de send knop gedrukt en weg waren ze, op tijd naar België en ook allemaal correct – behalve al die andere oneffenheden die ineens opvallen en je steeds blijft zien!!!
Oh ja ik had tijdens het corrigeren van de fiets ook een paar zweetdruppels snel bijgetekend op het verhitte hoofd van de fietser…of waren de zweetdruppels op mijn hoofd?
PHEW!!!!!!Bloed, zweet en tranen maar dat ziet niemand…
Toch???

2 thoughts on “Bloed, zweet en tranen!!!”

  1. Jajaja, bloed zweet en tranen… Dat zweet, die tranen, dat weet ik, dat bloed… Was dat niet het bloed toen ik mijn pees in mijn linkerhand doorsnee?

  2. Ook!!!.. en de bloed van onder je nagels!!!Maar eigenlijk bedoelde ik mijn rechter duim en wijs vinger…”I’ve got blisters on my blisters!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *