Gillian Welch in Paradiso (3) Sluitergeluid

Ach ja, die fotografen met hun grote spiegelreflexcamera’s. Naast me stond een fotograaf zijn werk te doen voor een krant. Eigenlijk zorgt zo iemand voor publiciteit voor Gillian Welch, maar het fotograferen wekte bij het duo blijkbaar irritatie op. Toen deze fotograaf weg was haalde ik me dus de woede op de hals van David Rawlings, toen ik tijdens een steviger nummer nog een paar foto’s probeerde te maken. Waarom ik dat toch deed? Omdat het licht tijdens die eerste paar nummers niet optimaal was. Een lamp recht in je camera levert echt geen mooie foto op. De geïrriteerde reactie van Rawlings vond ik buiten proportie. Niet erg sympathiek ook. Gillian zei na dat nummer dat ‘ze er voor de rest van het optreden verder toch hetzelfde zouden uitzien’ – applaus van het publiek – maar daar gaat het bij foto’s niet om. Net een beetje mooi licht, een bepaalde gezichtsuitdrukking, dat maakt een foto spannend.

OOR
Oor schreef dit over het incident: ‘Tevens is Rawlings gedurende twee nummers zichtbaar geïrriteerd door het sluitergeluid van een camera in het publiek. Zijn manier om hiermee om te gaan – een boze sneer en handgebaar tijdens The Way It Goes – is niet bepaald professioneel.’

Bootleg
En waren wij tweeën de enige fotografen? Te zien aan de foto’s die ik inmiddels online en in de krant heb gezien niet. Maar we stonden voor Rawlings blijkbaar te dichtbij. Als ik Gillian Welch was zou ik me meer ergeren aan het geflits met mobieltjes of compactcamera’s of aan de filmpjes die werden opgenomen en die uitgebreid op Youtube te vinden zijn. (Hier bijvoorbeeld of hier.) En aan de complete bootleg van het concert die je zo op het net kunt vinden. Bij de ‘liner notes’ van die bootleg lees ik: ‘Enough technical talk. The 1.500 tickets were sold out in one day, so the venue was packed. As expected the show was fantastic and the audience was respectful during the songs (a rare thing in the Paradiso’s main hall) and wildly entusiastic between songs and after Dave’s solos. Dave got annoyed with photographers in the front row, waving great SRL’s. After some remarks they stopped.’
En verdomd, er zit zelfs een trackje bij de bootleg met de titel: ‘No Pictures Please.’

3 thoughts on “Gillian Welch in Paradiso (3) Sluitergeluid”

  1. Ik kon me de reactie van David wel voorstellen. Ik zat op het balkon en er waren in het begin veel fotografen actief. Dat continue geflits was bijzonder storend, ook voor het publiek. Het ging gewoon ten koste van de algehele sfeer. Buitengewoon respectloos om er (in eerste instantie) mee door te gaan nadat gevraagd is te stoppen! Wat mij betreft had de security jou/jullie mogen verwijderen.

  2. Flitsen is natuurlijk heel irritant voor de artiest op het podium, maar door mij en de fotograaf naast me wordt echt niet geflitst tijdens concerten.

  3. De irritatie was voor het geluid van de sluiter, niet zozeer de flits. Ook de flits is natuurlijk storend, vandaar de opmerking later.
    Als bezoeker stoor ik me ook aan al die fotocamera’s en telefoons en ik zou ze het liefst verboden zien.
    De reactie van Dave vind ik zeker niet buitenproportioneel. Iemand haalt hem uit zijn concentratie omdat die zo nodig een ‘spannende’ foto wil hebben. Laat je fotocamera de volgende keer alsjeblieft thuis en geniet gewoon van het concert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *