Giraud/Moebius: een geestelijke spons

Ik ben een soort geestelijke spons...
Mijn favoriete strip was jarenlang Blueberry, een strip die van een traditionele cowboy-strip, een soort van jongensboek, langzaam evolueerde naar een wat volwassener verhaal, nog steeds spannend, maar minder voorspelbaar en waarbij de held – Blueberry – alleen nog maar op zijn donder kreeg. De tekenaar van Blueberry, Jean Giraud, werd in de loop van de serie ook steeds beter, hij ging filmischer tekenen, je zat als het ware in een film van Sergio Leone, als je Blueberry las. Toen Giraud ook nog een alterego bleek te hebben in de vorm van Moebius, die science fiction/psychedelische verhalen tekende, wilde ik niets liever dan hem interviewen. Voor Stripschrift, waar ik toen voor schreef, voor het boek De kleurrijke helden van Giraud/Moebius, dat ik samen met Kees de Bree samenstelde en uiteindelijk voor een artikel in HP.
Hij vertelde in het interview over zijn bewondering voor Don Juan van Carlos Castaneda, over zijn gebruik van hallucinerende middelen, zijn werk aan Blueberry, de vrijheid die hij voelde toen hij als Moebius begon te tekenen en over zijn succes en de afschuwelijke consequenties van het hebben van succes. Hier vindt u het interview zoals het op 27 maart 1982 in de HP verscheen (als pdf-bestand).
Deze link over een tentoonstelling van Moebius zag ik toen ik op twitter bij #Moebius keek.

One thought on “Giraud/Moebius: een geestelijke spons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>